Häagen-Dazs – Hvor kommer isen fra?

Vi sidder en dansker og en tysker og to amerikanere kommer ind af døren. De to deler en portion Häagen-Dazs is og tyskeren siger “Det er dansk is, ikke?” – jeg siger “nej, jeg tror det er tysk eller hollansk” – den ene amerikaner giver tyskeren ret og den anden giver mig ret. Herefter følger en længere ophedet diskussion om, hvor isen kommer fra, indtil en af os nævner Wikipedia – verdens største leksikon.

En søgning på Wikipedia, eller Wiki som det også kaldes, efter Häagen-Dazs gør os meget klogere, og giver ingen af os ret

Historien er at Häagen-Dazs er et amerikansk firma, der ved hjælp af sit navn har søgt at brande sig som europæisk. Navnet er fremstillet til at se europæisk ud for amerikanere, men de to ord eksistere ikke i noget europæisk sprog. Umlaut bruges i lande som Tyskland, Finland og Holland, dobbeltvokal bliver brugt på finsk og hollandsk og zs bliver brugt på ungarnsk. Yderligere havde firmaet i starten en silhuet af Danmark i deres logo for at give det et skandinavisk indtryk. Jeg ved ikke om mærket sælges i Danmark, men at dømme fra deres egen hjemmeside findes der ingen Häagen-Dazs butikker i Danmark.

Häagen-Dazs er et eksempel på det som kaldes Foreign Branding, som vi også oplever i Danmark når eksempelvis Stimorol forsøger at sælge sig som et amerikansk mærke. Læs mere om begrebet Foreign Branding hos Wikipedia eller her.